Aktivnosti učešća na 18. Međunarodnoj konferenciji Kompetentnost laboratorija – 2023.

17.10.2023

-

Direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine je u vremenu od 28. – 30.09.2023. godine učestvovao, kao član Međunarodnog programskog odbora i gost, na CROLAB-ovoj 18. Međunarodnoj konferenciji Kompetentnost laboratorija – 2023. koja je održana u Vinkovcima.

Konferencija je bila posvećena ulozi laboratorija u privredi s ciljem uspostavljanja saradnje i kontakata među laboratorijama, kako CROLAB-a tako i susjednih država, članicama i budućim članicama EU. Također, jedna od ključnih tema tokom konferencije je bila i saradnja s tijelima državne uprave.

Bogat program konferencije, kao što je održivi razvoj i upravljanje kritičnim parametrima ispitne opreme, predstavljanje novih sistema za praćenje uslova okoline, mogućnosti laboratorija u povlačenju sredstava iz EU fondova, kao i iskustva u provođenju EU projekata te priznavanje ispitnih izvještaja u svrhu certifikacije su doprinijeli aktivnoj razmjeni iskustava svih učesnika.

Direktor BATA-e, mr. sc. Dražan Primorac, je tokom konferencije vodio bilateralne razgovore s direktorima akreditacijskih tijela susjednih država i dr. sc. Vjekoslavom Živkovićem, predsjednikom CROLAB-a, s ciljem uspostavljanja konkretnih aktivnosti te prenosa znanja i informacija u svrhu kvalitetnijeg učešća bosanskohercegovačkih tijela za ocjenu usklađenosti u razvoju privrede Bosne i Hercegovine.

Logiranje za korisnike