Potpisan Memorandum o razumijevanju (MoU) između Instituta za akreditiranje BiH, BATA-e, i Akreditacionog tijela Crne Gore, AT CG Sarajevo. 27.10.2023. godine

1.11.2023

-

U Sarajevu su, na osnovu dogovora i definiranja konkretnih aktivnosti, direktor BATA-e, mr. sc. Dražan Primorac, i direktorica AT CG, mr. Anita Krulanović, potpisali MoU.

Kao što je napomenuto tokom sastanka, osnova za potpisivanje sporazuma je da su sistemi akreditiranja, koji se provode u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, usaglašeni sa zahtjevima standarda ISO/IEC 17011 i Uredbom (EZ) 765/2008, kao i relevantnim dokumentima evropskih i međunarodnih organizacija za akreditiranje EA, ILAC i IAF-a i da međusobno pružaju isti stepen povjerenja.

-

MoU definira da će BATA i AT CG sarađivati u području akreditiranja, između ostalog, u osvjedočenju aktivnosti ocjenjivanja, obuka i usavršavanje osoblja, razmjena informacija i iskustava i razmjena najboljih praksi, vodeći računa o obostranim interesima.

Obje strane su se saglasile da će, po potrebi, razmjenjivati informacije o dokumentima (uputstvima, procedurama, politikama, informativnim biltenima itd.), zakonskim propisima u području akreditacije, kao i drugim pitanjima vezanim za akreditiranje tijela za ocjenu usklađenosti (TOU). Također, BATA i AT CG su se saglasili da će organizirati zajedničke radionice, tematske seminare i konferencije posvećene praksi akreditiranja TOU, sarađivati po pitanjima vezanim za obuku i stručno usavršavanje osoblja zaduženog za akreditiranje kroz razmjenu eksperata i njihovo učestvovanje u akreditiranju TOU, razmjenjivati iskustva o primjeni međunarodnih standarda u području akreditiranja, promovirati učešće svojih akreditiranih laboratorija u programima međulaboratorijskih poređenja i ispitivanja osposobljenosti, organizirati studijske posjete vodećih ocjenitelja, ocjenitelja i tehničkih eksperata u vidu osvjedočenja, promatranja i učešća u radu partnerskih timova za ocjenjivanje u područjima od zajedničkog interesa te, prema potrebi, razmjenjivati ocjenitelje i vodeće ocjenitelje. BATA i AT CG će u narednom periodu identificirati privredna područja od zajedničkog interesa, politike, kriterije, procedure kroz međusobne posjete, međulaboratorijska poređenja i razvoj usluga u tom području.

Memorandum o razumijevanju između BATA-e i AT CG je još jedan u nizu planiranih aktivnosti BATA-e kojim osigurava da sistem akreditiranja u Bosni i Hercegovini bude usaglašen sa potrebama tržišta i privrede

Logiranje za korisnike