ODRŽANA 50. SJEDNICA VIJEĆA ZA MULTILATERALNI SPORAZUM EVROPSKE AKREDITACIJE

27.5.2024

-

Direktor BATA-e, mr. sc. Dražan Primorac, je 24. i 25. aprila 2024. učestvovao u radu 50. sjednice Vijeća za multilateralne sporazume EA (MAC) u Sofiji, Bugarska, kojoj su prisustvovala 63 učesnika iz 43 državna akreditacijska tijela (DAT), kao i predstavnici Savjetodavnog odbora EA.

Tokom ovog sastanka, MAC – koji upravlja procesom peer evaluacije[1] i odlučuje o statusu potpisnika EA MLA državnih akreditacijskih tijela (DAT) – donio je sljedeće odluke:

NAH, nacionalno akreditacijsko tijelo Mađarske, i dalje ima status potpisnika u područjima medicinskih ispitivanja (EN ISO 15189), pružatelja usluga ispitivanja osposobljenosti (EN ISO/IEC 17043) i certificiranja proizvoda (EN ISO/IEC 17065). Sljedeća puna ponovna evaluacija održaće se u junu 2026. (uzimajući u obzir standardne 4-godišnje intervale od početne evaluacije).

MAC je odobrio Plan za provođenje čl. 61. Delegirane uredbe Komisije (EU) 2023/2917 prema Uredbi (EU) 2015/757 o praćenju, izvještavanju i provjeri emisija ugljendioksida iz pomorskog saobraćaja.

Tokom sastanka, MAC je odlučio poslati na glasanje članovima MAC-a dokument EA-2/02 S4 – Dodatak 4 uz EA-2/02 EA Procedura za ocjenu državnih akreditacijskih tijela.

Predstavljene su trenutne aktivnosti na međunarodnom nivou za reviziju IAF/ILAC A2 IAF/ILAC Multi-Lateral Mutual Recognition Arrangements: Requirements and Procedures for Evaluation of a Single Accreditation Body and IAF/ILAC A1 IAF/ILAC Multi-Lateral. MAC je odlučio pokrenuti anketu za voditelje timova i DAT u narednom razdoblju za prikupljanje prijedloga za poboljšanje sistema izvještavanja.

Zanimljivo izlaganje održala su dva člana MAC MG, predstavnici norveškog i švedskog DAT. Analizirali su izvještaje o peer evaluaciji u posljednjih 7 godina i predložili smjernice i potencijalne akcije za poboljšanje efikasnosti procesa peer evaluacije i korištenja resursa.

Drugog dana, članovi MAC-a učestvovali su u radionici čija je svrha bila podizanje svijesti o zahtjevima EA-2/02 koji se odnose na nalaze do kojih je došlo tokom procesa peer evaluacije od strane EA timova.

MAC je proslavio 50. sastanak! Ova važna proslava nije mogla proći nezapaženo. Fotografije i intervjui sadašnjih i bivših predsjedavajućih i članova MAC-a podsjetili su na istorijat i prekretnice koje su uticale na MAC. Svi članovi su svojim učešćem i radom doprinijeli uspostavljanju i razvoju EA MLA sistema i njegovom doprinosu privredi, tijelima i krajnjim korisnicima akreditiranih usluga.

-

[1] Sistem peer-evaluacije garantira da su članice EA usklađene sa Uredbom (EZ) br. 765/2008 i međunarodnim zahtjevima (standardi, itd.). Cilj je osigurati da regulatori, zainteresirane strane i poslovna zajednica imaju povjerenje u certifikate i izvještaje izdate od strane akreditiranih tijela za ocjenu usklađenosti prema EA MLA.

Logiranje za korisnike