Izjava za medije
mr. sc. Dražana Primorca
Direktora Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine

13.6.2024

-

Međunarodne organizacije za saradnju u području akreditacije Međunarodni akreditacijski forum (IAF) i Međunarodna organizacija za saradnju u akreditiranju laboratorija  (ILAC), Evropska akreditacija (EA), a samim time i Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA, su se nanovo okupili, kako bi obilježili Svjetski dan akreditacije, koji se inače obilježava 9.6. svake godine. Tema obilježavanja za 2024. godinu je aktuelna i direktno promovira i podržava ispunjenje svih 17 održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija:

Akreditacija - Osnaživanje sutrašnjice i oblikovanje budućnosti“.

Vodeću ulogu u ovoj transformativnoj eri ima četvrta industrijska revolucija (IR 4.0) koju karakterizira uvođenje digitalnih tehnologija poput umjetne inteligencije (UI), robotike, interneta stvari (IoT) i analitike velikih podataka u društvo i industriju. Ove tehnologije suštinski mijenjaju način naše interakcije, proizvodnje i inovacija.

Pružajući okvir kojim se jamči povjerenje i pouzdanost, akreditacija omogućava organizacijama da bez bojazni prihvate nove tehnologije i podrže inovacije. Bilo da je riječ o proizvodnji, zdravstvu ili poljoprivredi, akreditirano ocjenjivanje usklađenosti potvrđuje da novi proizvodi i procesi ispunjavaju stroge zahtjeve čime doprinosi njihovom lakšem prihvatanju i uključivanju u postojeće sisteme. Ispitivanje i inspekcija pružaju povjerenje u sigurnost proizvoda i poštovanje propisa. Šeme zaštite podataka i cyber sigurnosti pomažu poslovnim subjektima u uvođenju složenih procesa zaštite podataka, pružaju zaštitu od sve sofisticiranijih cyber napada te štite privatnost klijenata.                

Međunarodne organizacije za saradnju u području akreditacije (IAF, ILAC, EA) i šira zajednica ocjenjivanja usklađenosti nastoje istovremeno i prihvatiti i odgovoriti na tehnološke promjene. Jedan od skorijih primjera toga je i izrada standarda ISO/IEC 42001 Informacijske tehnologije — umjetna inteligencija — standard za sisteme upravljanja koji je objavljen u decembru 2023. i koji, kao prvi svjetski standard za sisteme upravljanja UI, ima za cilj reguliranje transparentnosti, odgovornosti i etičkih pitanja u svjetlu sve šire primjene UI u različitim sektorima. Ovaj standard dokazuje riješenost zajednice da se prilagodi novom tehnološkom ambijentu i jamči odgovorno razvijanje i primjenu sistema UI.

S pojavom novih tehnologija problematika zaštite okoliša i ljudskih prava ne gubi na aktuelnosti. Posljednjih godina okolišno, društveno i korporativno upravljanje (ESG) dobija na sve većem značaju kod potrošača, poslovnih subjekata, regulatora i ulagača. Svijest potrošača o okolišnom i društvenom utjicaju proizvoda i usluga koje koriste je sve veća što utiče na rastuću potražnju za održivom i etički proizvedenom robom. Akreditirano ocjenjivanje usklađenosti omogućava preduzećima da dokažu svoju posvećenost društveno i okolišno odgovornim praksama u poslovanju i lancima snabdijevanja, a potrošačima i regulatorima nudi povjerenje u podatke o poštovanju načela ESG.

Kada je riječ o prelasku na cirkularnu privredu koja promovira ponovnu upotrebu i regeneraciju, akreditacija može pružiti povjerenje u sigurnost, efikasnost, trajnost, mogućnost usavršavanja, popravke, recikliranja i ponovne upotrebe proizvoda. Akreditirane usluge ispitivanja, mjerenja i validacije i verifikacije također doprinose borbi protiv klimatskih promjena u svijetu kroz podržavanje inicijativa za energetsku efikasnost, proizvodnje obnovljive energije i mjera za smanjenje emisije ugljika.

Važno je napomenuti da su ovo samo neki od primjera širokog spektra promjena kojima se IAF, ILAC i akreditacija bave. Prioriteti će se mijenjati u skladu sa pojavom novih izazova i prilika koje će možda donijeti promjene koje se trenutno ne mogu predvidjeti. IAF i ILAC i svi mi iz područja infrastrukture kvaliteta, kao i tijela koja se bave razvojnim procesima, su uvjereni da će, kako se svijet bude razvijao, akreditacija ostati čvrsta osnova napretka koja osnažuje poslovanje, štiti potrošače i doprinosi globalnom prosperitetu.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine je u proteklih 22 godine svoga postojanja akreditirao preko 200 tijela za ocjenu usklađenosti. Sa 1.6. na BATA web stranici možete pronaći informacije za 179 akreditiranih tijela za ocjenu usklađenosti. Poznato je da akreditacija olakšava pristup stranim tržištima tako što pomaže u ispunjavanju zahtjeva i regulativa tih tržišta. Kada proizvodi ili usluge imaju akreditaciju koja je priznata u ciljnim zemljama, a BATA je članica Evropske akreditacije (EA) i Međunarodne organizacije za saradnju u akreditiranju laboratorija (ILAC) – što znači da se BATA-in certifikat priznaje u EU i u svijetu, to olakšava izvoz i smanjuje trgovinske barijere. Akreditacija može biti ključni faktor u dobijanju dozvola za izvoz, posebno u sektorima koji su podložni strogim regulativama, poput prehrambene i građevinske industrije. Konkretno u tom području BATA je akreditirala 37 laboratorija za ispitivanje hrane, vode, duhana, poljoprivrednih proizvoda, tla i mineralnih đubriva i dva certifikacijska tijela za sjeme, žito i sadni material. Također, akreditirano je 15 laboratorija i 3 certifikacijska tijela za ispitivanje u građevinarstvu. Prema iskustvu susjednih zemalja ovaj broj naglo raste sa približavanjem članstvu EU.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine planira u nadolazećem razdoblju blisku saradnju s regulatorima, ministarstvima, institucijama i drugim zainteresiranim stranama na donošenju neophodne regulative koja se usklađuje sa EU acquisom, a koja je vezana za obavezujuću akreditaciju pri ovlašćivanju tijela za ocjenu usklađenosti. To podrazumijeva blagovremenu reorganizaciju BATA-e i pojačavanje sa stručnim i kompetentnim osobljem iz širokog spektra privrede.

Kao što je rečeno u Bosni i Hercegovini je sa 1. 6. 2024. godine 179 akreditiranih tijela:

6 certifikacijskih tijela

68 inspekcijskih tijela

9 kalibracijskih laboratorija

5 medicinskih laboratorija                                                                  

91 laboratorija

Izvor: BATA web stranica – akreditirana tijela: https://rb.gy/nurou

Dodatne informacije

Na stranici www.publicsectorassurance.org možete pogledati istraživanja, studije slučaja i dodatne informacije koje pokazuju kako državna i lokalna tijela i regulatori u svijetu koriste akreditirano ocjenjivanje usklađenosti radi ostvarivanja pozitivnih rezultata.

Na stranici www.business-benefits.org/ možete pogledati primjere prednosti standarda i akreditacije za poslovne subjekte.

 

Logiranje za korisnike