Provedena obuka ocjenitelja certifikacijskih tijela za proizvode, procese i usluge BAS EN ISO/IEC 17065:2014

20.6.2024

-

U skladu sa godišnjim planom obuka za 2024. godinu, Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine je dana 14.06.2024. godine proveo obuku ocjenitelja, eksperata i kandidata za ocjenitelje certifikacijskih tijela za proizvode, procese i usluge u vezi sa zahtjevima međunarodnog standarda BAS EN ISO/IEC 17065:2014-Ocjenjivanje usklađenosti – Zahtjevi za tijela koja certificiraju proizvode, procese i usluge koja je obuhvatila sljedeće:

  • Opšte zahtjeve,
  • Zahtjeve za strukturu,
  • Zahtjeve za resurse,
  • Zahtjeve za proces,

Pored zahtjeva međunarodnog standarda, učesnicima obuke su prezentirane osnove novog pristupa, novi zakonodavni okvir EU, kao i legislativa u Bosni i Hercegovini.

Kroz prezentacije i interaktivne diskusije obuku je implementirala ocjeniteljica BATA-e za certifikacijska tijela i ispitne laboratorije prof. dr. sc. Azra Kurtović.

Učesnici obuke naglasili su značaj provedene obuke u tumačenju zahtjeva međunarodnog standarda BAS EN ISO/IEC 17065:2014, doprinos obuke kvalitetu budućih ocjenjivanja certifikacijskih tijela, kao i održavanju međunarodnog statusa BATA-e u šemi akreditiranja certifikacijskih tijela za proizvode, procese i usluge. Na obuci je učestvovalo 13 osoba (ocjenitelji, kandidati za ocjenitelje i eksperti).  

Logiranje za korisnike