Informacija o akreditiranju metoda za ispitivanje otpadnih voda

22.12.2017

Nakon objave Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima koje moraju ispunjavati referentne odnosno ovlaštene laboratorije za ispitivanje voda, sadržaj i način davanja ovlasti (Službene novine Federacije BiH, br. 14/10, 14/13, 26/14, 15/17 i 23/17), laboratorije su tražile informacije od BATA-e u vezi sa akreditiranjem metoda ispitivanja mirisa i protoka otpadne vode. Pitanja su se odnosila na odabir metode za ispitivanje mirisa otpadne vode i na prikladnost volumetrijske metode za mjerenje protoka otpadne vode. 

U skladu sa Pravilnikom o radu tehničkih komiteta Instituta za akreditiranje BiH (OD 03-05), Radna grupa za hemiju Tehničkog komiteta za laboratorije je na sastanku održanom 14.12.2017. razmotrila navedena pitanja.

Konstatirano je da ispitivanje mirisa (senzorno ispitivanje) za otpadne vode nije jasno definirano, jer nema jasnih kriterija za korištenje rezultata tog ispitivanja niti je precizirano kako se trebaju izraziti rezultati. Također, postoje i sigurnosni aspekti senzornog ispitivanja otpadnih voda, jer može biti ugroženo zdravlje osoba koje provode takvo senzorno ispitivanje, zbog potencijalnog prisustva štetnih mikroorganizama ili toksičnih supstanci. Dostupna je standardna metoda BAS EN 1622:2008. Članovi i učesnici su potvrdili da za otpadne vode nije praksa da se izražava rezultat ispitivanja kako navodi metoda BAS EN 1622:2008, već se samo navodi da li je miris detektiran ili nije. Postupak opisan u navedenoj metodi opisuje kvantitativno izražavanje rezultata u odnosu na referentnu vodu, što nije relevantno za otpadnu vodu. Konstatirano je da nije dostupna PT šema koja se odnosi na ispitivanja mirisa otpadne vode. Na osnovu gore navedenih informacija, zaključeno je sljedeće:

 - Laboratorije mogu koristiti internu metodu za ispitivanje mirisa otpadne vode, koju je potrebno validirati u mjeri u kojoj je to moguće, uz adekvatne statističke tehnike. Laboratorije moraju opisati postupak ispitivanja u svom radnom uputstvu.

- Laboratorije moraju osigurati uslove okoline na način da smanje sve moguće nepovoljne uticaje na senzorno ispitivanje mirisa otpadne vode.

- Laboratorije moraju propisati postupke interne kontrole kvaliteta. U vezi sa učešćem u PT/ILC, laboratorije moraju kontinuirano istraživati dostupnost PT šema. Prihvatljivo je da laboratorije osiguravaju kvalitet rezultata ispitivanja mirisa otpadne vode na osnovu internih tehnika, zbog nedostupnosti adekvatnih PT šema. Laboratorije mogu u svoje planove učešća u PT/ILC uključiti i eventualna međulaboratorijska poređenja koja bi bila organizirana između dvije ili više laboratorija.

- Laboratorije moraju izražavati rezultate ispitivanja mirisa otpadne vode kvalitativno (npr. detektovan/nije detektovan). Po potrebi, laboratorije mogu dati opisno mišljenje o mirisu otpadne vode (npr. korištenjem deskriptora za karakteristične mirise), koje mora biti označeno kao neakreditirano.

Za metodu mjerenja protoka provedena je diskusija o prihvatljivosti volumetrijske metode. Zaključeno je sljedeće:

- Može se akreditirati volumetrijska metoda mjerenja protoka, prema internom radnom uputstvu, koju je potrebno validirati u mjeri u kojoj je to moguće, uz adekvatne statističke tehnike.

- Laboratorije moraju posebno naglasiti klijentu prilikom preispitivanja zahtjeva za ispitivanje, da se radi o volumetrijskoj tehnici i potrebno je imati saglasnost klijenta za ispitivanje tom tehnikom.

- Laboratorije moraju ostvariti sljedivost mjerenja prema pravilima iz dokumenta OD 07-03 za značajne veličine koje imaju uticaj na rezultat (volumen, vrijeme).

- Laboratorije moraju za svako mjerenje sačuvati dokaze u obliku foto-dokumentacije mjesta (ispusta) na kojem je izvršeno mjerenje, kako bi se prilikom ocjenjivanja ocjenitelj/ekspert uvjerio u mogućnost primjene volumetrijske metode mjerenja protoka.

S obzirom da je postignuta saglasnost u vezi sa navedenim zaključcima, oni su u primjeni od 14.12.2017.
Logiranje za korisnike