Održana sjednica Radne grupe za mikrobiologiju Tehničkog komiteta za laboratorije

18.12.2018

-Druga sjednica Radne grupe za mikrobiologiju Tehničkog komiteta za laboratorije je održana u Sarajevu dana 28.11.2018. Cilj sjednice je bilo preispitivanje novih izdanja ispitnih metoda u području mikrobiologije lanca hrane i donošenje usaglašenih zaključaka u vezi sa najznačajnijim izmjenama. Prezentirana su pitanja koja su proizašla iz izmjena ispitnih metoda i provedena je diskusija o svakom pitanju. U nastavku su usaglašeni zaključci po otvorenim pitanjima:

1. U standardnim metodama BAS EN ISO 6579-1:2018, BAS EN ISO 10272-1:2018, BAS EN ISO 10272-2:2018, BAS EN ISO 11290-1:2018, BAS EN ISO 11290-2:2018, BAS EN ISO 21528-1:2018 i BAS EN ISO 21528-2:2018 se navodi da je ispitivanja neophodno sprovoditi „pod nadzorom obučenog mikrobiologa“. Zaključeno je da za ovo pitanje važe zahtjevi standarda ISO/IEC 17025 u vezi sa kompetentnošću osoblja i da je zahtjev u svim laboratorijama generalno ispunjen.

2. Ispitivanje na Listeria monocytogenes standardnim metodama BAS EN ISO 11290-1:2018 i BAS EN ISO 11290-2:2018 neophodno je vršiti u laboratorijama koje osiguravaju uslove sigurnosti drugog stepena (biosafety level 2). Zaključeno je da za ovo pitanje važe zahtjevi standarda ISO/IEC 17025 u vezi sa uslovima okoline i da je u svim laboratorijama, prema dosadašnjem iskustvu, ovaj zahtjev ispunjen.

3. Zbog značajnih izmjena u odnosu na prethodno izdanje, za metodu BAS EN ISO 22964:2018 zaključeno je da je potrebno ponovo uraditi verifikaciju i utvrditi limit detekcije. Za BAS EN ISO 6579-1:2018, BAS EN ISO 10272-1:2018, BAS EN ISO 10272-2:2018, BAS EN ISO 11290-1:2018, BAS EN ISO 11290-2:2018, BAS EN ISO 21528-1:2018 i BAS EN ISO 21528-2:2018 nije potrebno ponovo raditi verifikaciju, procjenu mjerne nesigurnosti i utvrđivanje limita detekcije zbog toga što nova izdanja standarda ne nose značajne izmjene u odnosu na prethodna, odnosno što iste nemaju značajan uticaj na karakteristične performanse metoda ili na rezultate ispitivanja. Prema metodi, limit detekcije potrebno je izraziti kao LOD50, što predstavlja novi način izražavanja tog parametra i zaključeno je da se može koristiti opcionalno (jer bi ta informacija mogla biti nejasna klijentima), a da se dozvoljava laboratorijama da i dalje koriste raniji način izračunavanja LOD.

4. Prilikom provjere karakterističnih performansi metoda za nova izdanja standarda, za kvantitativne metode potrebno je uzeti u obzir nove vrijednosti parametara za ponovljivost r i reproduktivnost R, a za kvalitativne metode uzeti u obzir parametre osjetljivost i specifičnost.

5. Za standardne metode koje imaju opcione testove, laboratorije se moraju opredijeliti da li će ih koristiti ili ne te u skladu s tim moraju uraditi verifikaciju, procjenu mjerne nesigurnosti i određivanje limita detekcije, sačuvati kao tehničke zapise sve informacije o opcionim testovima, pri čemu ne moraju detalje o opcionim testovima navoditi na izvještajima o ispitivanju, već je dovoljno uputiti na odgovarajuće izdanje metode za ispitivanje.

6. Mjerni opseg za metodu BAS EN ISO 21528-2:2018 iznosi >100 CFU/g ili ml, a za metodu BAS EN ISO 21528-1:2018 koristeći MPN tehniku iznosi 1-100 CFU/g ili ml. Za utvrđivanje broja enterobakterija <100 CFU/g ili ml koristi se MPN tehnika u skladu sa BAS EN ISO 21528-1:2018, ali se može koristiti i BAS EN ISO 21528-2:2018 za koju je urađena verifikacija za taj parametar (sa obaveznim čuvanjem dokaza o tome).

7. Za ispitivanje morfologije i pokretljivosti Campylobacter spp. TOU laboratorije mogu koristiti medijum po izboru u kojem će suspendirati ispitujuću koloniju (npr. NaCl). Ova informacija je potvrđena od strane Sekretarijata Potkomiteta ISO/TC 34/SC 9 (Mikrobiologija) nakon upita koji je uputio član Tehničkog komiteta BATA-e.

8. Za metodu BAS EN ISO 6579-1:2018 laboratorije će rezultat i dalje izražavati kao prisustvo ili odsustvo Salmonella spp. u određenoj količini uzorka. U slučaju kada laboratorija može izvršiti detekciju Salmonella Typhi i Salmonella Paratyphi, potrebno je da opiše postupak u svom internom uputstvu i jasno navede te rezultate u izvještaju o ispitivanju.

9. Za metodu BAS CEN ISO/TR 6579-3:2015 predmet ispitivanja (uzorak) je čista kultura Salmonella spp., a vrsta ispitivanja odnosno mjerna karakteristika je serotipizacija (identifikacija) Salmonella spp. Laboratorije moraju u području akreditacije navesti serotipove salmonela za koje su sposobne izvršiti serotipizaciju.

10. Područje primjene za metode BAS EN ISO 6579-1:2018, BAS EN ISO 10272-1:2018 i BAS EN ISO 10272-2:2018, pored ostalih uzoraka, obuhvata i uzorke iz faze primarne proizvodnje. Uzorci koji potiču iz faze primarne proizvodnje i pravila za njihovu pripremu definirani su u standardu BAS EN ISO 6887-6:2014.

Navedene zaključke će primjenjivati ocjenitelji i eksperti BATA-e prilikom ocjenjivanja. Preporučuje se laboratorijama koje imaju u području akreditacije neke od metoda na koje se ovi zaključci odnose, da ih primijene prilikom prelaska na nova izdanja ispitnih metoda.

Logiranje za korisnike