Održana sjednica Radne grupe za hemiju Tehničkog komiteta BATA-e za laboratorije

19.12.2019

-

Druga sjednica Radne grupe za hemiju Tehničkog komiteta BATA-e za laboratorije je održana u Sarajevu dana 3.12.2019. Razmatrane su sljedeće teme:
- Ispitivanja rezidua pesticida u hrani
- Pregled izmjena u novim izdanjima standarda za mjerenje emisija iz stacionarnih izvora i mjerenje nivoa buke.

U vezi sa ispitivanjima rezidua pesticida u hrani razmatrani su zahtjevi za performanse analitičkih metoda i prezentiran je dokument EA-4/22 (EA Guidance on Accreditation of Pesticide Residues Analysis in Food and Feed). Doneseni su sljedeći zaključci u vezi sa obimom validacije metoda:
- Laboratorije moraju dokazati da su postigle limite kvantifikacije koje navode u zahtijevanom području akreditacije. Limiti kvantifikacije moraju biti niži od granice propisane legislativom za određeni pesticid u određenom matriksu ili niži od granice koju zahtijeva naručilac.
- Laboratorije moraju izvršiti validaciju metoda na najmanje jednom matriksu iz srodnih grupa proizvoda, pri čemu se preporučuje korištenje grupa proizvoda prema dokumentu SANTE/11813/2017 (Guidance document on analytical quality control and method validation procedures for pesticides residues analysis in food and feed), Annex A.

U vezi sa izmjenama standardnih metoda za mjerenje emisija iz stacionarnih izvora i mjerenje nivoa buke prezentirane su izmjene za sva nova izdanja standarda. Pojedine izmjene su zajedničke za većinu standarda za mjerenje emisija iz stacionarnih izvora (npr. upućivanje na standard BAS EN 15259:2009, revidirane definicije pri čemu su uključene one iz standarda BAS EN 15259:2009 kao i zadnjeg važećeg izdanja VIM-a). Pojedini zahtjevi za performanse opreme su promijenjeni i sada imaju šire granice prihvatanja. Proračuni mjerne nesigurnosti su detaljnije objašnjeni. Razmatrana je izmjena u vezi sa upućivanjem na standard BAS EN 15267-4:2017 „Kvalitet zraka - Certificiranje automatskih mjernih sistema - Dio 4: Kriteriji performansi i ispitne procedure za automatske mjerne sisteme za periodična mjerenja emisija iz stacionarnih izvora“. Poglavlje 7 tog standarda navodi da provjere performansi mjerne metode i analizatora (uključujući i sistem uzorkovanja i kondicioniranja uzorkovanog gasa) mora provesti „neovisna ispitna laboratorija, akreditirana ili imenovana od strane nadležnih tijela za implementaciju ispitne procedure prema EN 15267-4:2017“. U vezi sa ovim pitanjem donesen je sljedeći zaključak: Budući da je opisani zahtjev trenutno izvan kriterija za akreditiranje, laboratorije za provjere performansi mjerne opreme trebaju postupiti prema aktuelnom zahtjevu iz standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018, što znači da trebaju koristiti usluge kompetentnog dobavljača za provjere performansi opreme. Članovi Komiteta su saglasni da laboratorije moraju imati dokaze o ostvarivanju metrološke sljedivost preko adekvatnih certificiranih referentnih materijala, a da performanse opreme mogu biti provjerene od strane dobavljača koji može izvršiti uslugu provjere svih zahtijevanih performansi, pri čemu to ne mora biti „akreditirana ispitna laboratorija“ kako se navodi u standardu EN 15267-4:2017, jer opisana aktivnost ne pripada području rada ispitnih laboratorija.

Za metode mjerenja nivoa okolinske buke (ISO 1996-1:2016 i ISO 1996-2:2017) prezentirane su najznačajnije izmjene: - Izmijenjeni su zahtjevi za meteorološku opremu za dugotrajni monitoring. - Opisane su dvije glavne strategije za mjerenje buke okoliša:
1. pojedinačno mjerenje pod vrlo dobro definiranim meteorološkim uvjetima istovremeno pažljivo motreći uvjete rada izvora i
2. dugoročno mjerenje ili veliki broj pojedinačnih mjerenja raspoređenih u vremenu dok se mjere meteorološki uvjeti. Oba tipa mjerenja zahtijevaju naknadnu obradu izmjerenih podataka.
- Razlikovati najmanje tri kategorije vozila „putnički automobil“, „srednje teška vozila (2 osovine)“ i „teška (≥3 osovine)“.
- Kratkotrajna mjerenja se trebaju provesti za vrijeme povoljnih ili vrlo povoljnih uvjeta širenja zvuka.
- Određivanje polumjera zakrivljenosti putanje širenja zvuka shodno dodatku A standarda je nepouzdano i predmet je razmatranja u ISO-u.
- Izvršena je korekcija prilikom mjerenja izravno na reflektirajućoj površini (sada je -5,7 dB, ranije: 6,0 dB).
- Vrednovanje rezultata mjerenja je detaljnije objašnjeno.
- Ponuđena su tri moguća pristupa procjeni mjerne nesigurnosti (matematičko modeliranje, međulaboratorijska usporedbena ispitivanja kojima se određuje standardno odstupanje obnovljivosti i hibridna metoda kod koje se međulaboratorijskim ispitivanjem određuju sastavnice koje se ne mogu kvantificirati matematičkim modelom).

Standardi ISO 1996-1:2016 i ISO 1996-2:2017 trenutno nisu preuzeti od strane Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, ali nakon njihovog preuzimanja i objavljivanja, laboratorije koje imaju ove metode u akreditiranom području su obavezne implementirati nove zahtjeve u periodu od jedne godine nakon datuma njihove objave kao BAS standarda.

Logiranje za korisnike