Nakon objave standarda BAS EN
ISO 11133:2015 (Mikrobiologija hrane, hrane za životinje i vode – Priprema,
proizvodnja, skladištenje i ispitivanje performansi hranljivih podloga), koji
je primjenjiv kako za laboratorije tako i za proizvođače hranljivih podloga,
akreditirane laboratorije su tražile informacije od BATA-e o nivou primjene
navedenog standarda u mikrobiološkim laboratorijama. Najznačajnija pitanja u vezi sa primjenom ovog
standarda su provjera kriterija produktivnosti, selektivnosti i specifičnosti
te provjera sterilnosti podloga.
U skladu sa Pravilnikom o
radu Tehničkih komiteta Instituta za akreditiranje BiH (OD 03-05, izdanje 5), Radna
grupa za mikrobiologiju Tehničkog komiteta za laboratorije je na sastanku
održanom 15.12.2016. donijela sljedeće zaključke u vezi sa primjenom navedenog
standarda:
- S obzirom da
standard navodi pojam „proizvodna šarža“, dogovoreno je da se taj pojam treba
odnositi na jedan lot i provjera produktivnosti i selektivnosti se treba vršiti
za jedan lot.
- Prihvatljivo
je da se provjera produktivnosti i selektivnosti lota vrši kvalitativnim i
semikvantitativnim metodama (jednom pri otvaranju lota podloge) i nije obavezno
vršiti sve kvantitativne provjere navedene u BAS EN ISO 11133:2015.
- Provjera
sterilnosti se treba vršiti za svaku šaržu proizvedenih podloga u laboratoriji.
- Usaglašeno je
da se referentna zaliha može čuvati na temperaturi (-20)°C do godinu dana
ukoliko laboratorija priloži dokaze o provjerenim karakteristikama soja.
Navedeni zaključci ne ograničavaju ispitne
laboratorije da u skladu sa svojim potrebama i resursima primijene i viši nivo
kontrole hranljivih podloga. Zaključci su doneseni uzimajući u obzir informacije
od EA Komiteta za laboratorije (EA LC), odnosno tehničke mreže za hranu (TN
Food and feed), koje su prikupljene od akreditacionih tijela EA u periodu od
03/2016 do 09/2016 u vezi sa primjenom standarda BAS EN ISO 11133:2015 i na
osnovu diskusije između članova Radne grupe za mikrobiologiju.