Informacija o primjeni standarda BAS EN ISO 11133:2015

14.2.2017

Nakon objave standarda BAS EN ISO 11133:2015 (Mikrobiologija hrane, hrane za životinje i vode – Priprema, proizvodnja, skladištenje i ispitivanje performansi hranljivih podloga), koji je primjenjiv kako za laboratorije tako i za proizvođače hranljivih podloga, akreditirane laboratorije su tražile informacije od BATA-e o nivou primjene navedenog standarda u mikrobiološkim laboratorijama. Najznačajnija pitanja u vezi sa primjenom ovog standarda su provjera kriterija produktivnosti, selektivnosti i specifičnosti te provjera sterilnosti podloga.

U skladu sa Pravilnikom o radu Tehničkih komiteta Instituta za akreditiranje BiH (OD 03-05, izdanje 5), Radna grupa za mikrobiologiju Tehničkog komiteta za laboratorije je na sastanku održanom 15.12.2016. donijela sljedeće zaključke u vezi sa primjenom navedenog standarda:

- S obzirom da standard navodi pojam „proizvodna šarža“, dogovoreno je da se taj pojam treba odnositi na jedan lot i provjera produktivnosti i selektivnosti se treba vršiti za jedan lot.

- Prihvatljivo je da se provjera produktivnosti i selektivnosti lota vrši kvalitativnim i semikvantitativnim metodama (jednom pri otvaranju lota podloge) i nije obavezno vršiti sve kvantitativne provjere navedene u BAS EN ISO 11133:2015.

- Provjera sterilnosti se treba vršiti za svaku šaržu proizvedenih podloga u laboratoriji.

- Usaglašeno je da se referentna zaliha može čuvati na temperaturi (-20)°C do godinu dana ukoliko laboratorija priloži dokaze o provjerenim karakteristikama soja.

Navedeni zaključci ne ograničavaju ispitne laboratorije da u skladu sa svojim potrebama i resursima primijene i viši nivo kontrole hranljivih podloga. Zaključci su doneseni uzimajući u obzir informacije od EA Komiteta za laboratorije (EA LC), odnosno tehničke mreže za hranu (TN Food and feed), koje su prikupljene od akreditacionih tijela EA u periodu od 03/2016 do 09/2016 u vezi sa primjenom standarda BAS EN ISO 11133:2015 i na osnovu diskusije između članova Radne grupe za mikrobiologiju.

Logiranje za korisnike